Svensk äpplemust godast i världen – Äpplemottagning

Det är ett kaxigt påstående men mycket sannolikt. Det tar mellan 100-140 dagar för ett äpple att mogna i vårt svala, nordiska klimat. Det ger frukten god tid att utveckla tydlig arom och syra. Det är det som är hemligheten till att svensk äpplemust blir så god. På Brunneby gör vi flera härliga äpplemuster, bland andra Gravensteiner men även blandade muster och äpplemust med ingefära.


Äpplemust till maten
Äppelmust är en underbar måltidsdryck eftersom den passar till all typ av mat. Mustens syra friskar upp smakrik och lite fetare/krämig mat. Den naturliga sötman gör att den även passar bra till kryddiga rätter och het mat. Äppelmusten är också alltid god till frukost, fika och inte minst till smakrika ostar. Äpplemust med fruktkött är väldigt gott i smoothies.

Hur går processen för mustning till?
Äpplena till vår must kommer från hemmaträdgårdar i Östergötland och äppleodlare från Jönköping och Huskvarnatrakten. Äpplena sorteras för hand, tvättas, mustas och pastöriseras slutligen för att bli hållbara produkter. Det går åt ungefär 1,5 till 2 kg äpplen för att få fram en liter äpplemust.


Äpplemottagning
Du kan lämna frukt till mustning på Brunneby från 2/10-29/10-2023, beroende på hur mycket frukt som kommer in kan vi stänga äpplemottagningen tidigare.  Läs mer om äpplemottagning här.

Äpplemottagningens Öppettider: måndag-fredag kl. 10-16, lördag kl. 10-15, söndag kl. 11-15