Laddar Event

« Alla evenemang

Event-navigering

Äpplemottagning start 2/10-2023

2 oktober - 31 oktober

Är du en av dem som tittat på dina äppelträd och undrat hur du någonsin ska kunna äta upp allt? När du ätit dig mätt på äppelpaj och fyllt skafferiet med äppelmos är du hjärtligt välkommen att komma till Brunneby med frukten som blivit över!

Från 2/10-29/10-2023 är du välkommen att lämna äpplen på Brunneby. Beroende på hur mycket frukt vi får in kan vi behöva stänga mottagningen ett tidigare datum.

Äpplemottagningens Öppettider: måndag-fredag kl. 10-16, lördag kl. 10-15, söndag kl. 11-15

 

Vanliga frågor
Här besvarar vi några vanliga frågor om mustning.

 

Vad för slags äpplen vill ni ha och hur ska de se ut?
Äpplena ska vara mogna och saftiga men samtidigt hårda. Ett moget äpple har bruna kärnor. Äpplena behöver inte plockas direkt från trädet, fallfrukt går också bra. Lättare stötfläckar är inget hinder men var noga med att sortera ut äpplen som börjat ruttna och mögla. Kvalitet är viktigt för oss, dålig frukt tar vi inte emot. Vill du äta äpplet så kan du även dricka det! Det går bra att blanda olika sorters äpplen. Sommaräpplen passar inte till must eftersom de ofta är mjuka, torra och mosiga.

 

Hur ska äpplena packas/fraktas?
Leverera gärna frukten i kartonger, korgar eller papperskassar, undvik att förvara äpplen i plastpåsar. Packa inte för tungt för då kan det bli besvärligt att lyfta. En fylld papperskasse väger ca 10 kg. Vi väger snabbt in din frukt.

 

Hur mycket får jag betalt?
I Gårdsbutiken får du betalt för din frukt, i år får du mer betalt än förra året, nu får du får 3 kr/kg att handla för i Gårdsbutiken. När du lämnat äpplen får du köpa redan tillverkad äpplemust till specialpris.
Äppelmust BIB -10% på ordinare pris, äppelmust 75 cl och 33 cl -15% på ordinarie pris, äppelmust med fruktkött 33 cl – 15%.

När du lämnat äpplen får du även 20% rabatt på en lunch på vår restaurang, inkl. dricka, kaffe och äppelpaj med vaniljsås!

 

Kan jag få must av min egen frukt?
Vi har en jättestor press och det krävs minst 1 ton äpplen för att dra igång pressen. Om du har 1 ton äpplen och vill ha must från din egen frukt går det bra, det måste då förbeställas. Kontakta vår produktionschef Isak Björkman för mer information.

Har du en mindre mängd äpplen och är intresserad av att pressa din egen frukt hänvisar vi till Hultsätter Grönt & Jordnära som hyr ut pressutrustning.

Läs mer om Hultsätter Grönt & Jordnära här.

 

Hur går det till att lämna äpplen?
När du anländer till Brunneby följer du skyltarna mot äpplemottagningen. Här finns en bod, en våg och en ringklocka. Ring på klockan så kommer vår personal för att hjälpa dig med invägningen. Du får ett kvitto som visar hur många kilo du lämnat. Detta tar du med dig till Gårdsbutiken och visar i kassan när du ska betala. Du får även en rabattkupong som är giltig i restaurangen.

 

Se här hur vi tillverkar äppelmust!

Detaljer

Start:
2 oktober
Slutar:
31 oktober
Event Taggar:
, , , , , ,