Om oss

Brunneby Musteri är ett litet familjeföretag med norra Europas bredaste sortiment av fina naturprodukter. Musteriet ligger mycket vackert alldeles intill Göta Kanal i Östergötland. I mer än 80 år har vi förädlat bär och frukt på Brunneby.

Här mustar vi äpplen så det står härliga till om höstarna och om somrarna pressar vi bland annat jordgubbar, fläderblom, svarta vinbär och hallon. Den fina smaken beror på att vi så mycket som möjligt köper frukt och bär från hemmaträdgårdar och lokala odlare. Det blir godast så.

Välkommen till vår fina gårdsbutik och ta gärna en titt i den medeltida gårdskyrkan. I anslutning till gårdsbutiken finns Brunnebys restaurang där du kan äta en god lunch, hålla konferens eller bara ta en kopp gott kaffe med hembakat.

Lite historia om musteriet
Året var 1941. Jordbrukaren Carl Gösta Kjellin hade fått nog av att se trädgårdens fina frukt gå till spillo. Han ville ta till vara på det som naturen gav. En liten press riggades upp i källaren i herrgården och här mustades de första äpplena på Brunneby. Intresset för att förädla frukt visade sig vara stort.

Snart började man musta äpplen från trädgårdar runtomkring. Allteftersom började man även att pressa svarta vinbär, jordgubbar, hallon, körsbär och rabarber. Av juicen producerades Brunnebys goda saft. En del av juicen såldes, bland annat till apoteken för att smaksätta mediciner.

 

 

Must för hela slanten
Musteriverksamheten ökade och 1970 arrenderade Carl Gösta ut sitt jordbruk för att på heltid ägna sig åt musteriet. 1979 tog syskonen Gunnar Kjellin och Eva Golbe över efter sin far och har sedan dess drivit musteriet tillsammans. Idag har musteriet 18 heltidsanställda och en omsättning på 40 miljoner per år.

Nya Brunneby
Den 1 augusti 2002 drabbades Brunneby av ett hemskt åskväder. Blixten slog ned och hela fabriken och gårdsbutiken brann ner till grunden. Men Gunnar och Eva gav inte upp för det. Vi kunde hyra in oss hos flera andra musterier och fortsätta musta där. En liten provisorisk fabrik och ett lager byggdes upp i Borensberg under tiden det nya musteriet planerades och byggdes upp. Alla duktiga medarbetare kunde behålla jobbet och kunderna kunde få sina Brunnebyvaror. Glädjen var sedan stor när det nya Musteriet kunde invigas vid midsommar 2004.