Jordgubbe

Fragaria x ananassa

Historik
Jordgubbar, som är ett av världens mest älskade bärslag, korsades fram av två olika arter och är således ingen egen art, utan en hybrid. Korsningen skedde mellan det Nordamerikanska scharlakanssmultronet och det Sydamerikanska jättesmultronet. De egentliga frukterna är de små gula “nötterna” som sitter på jordgubben. Den röda härliga jordgubben är i själva verket en uppsvälld blombotten. De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet. När de introducerades i Sverige kallades de först för ananassmultron pågrund av det latinska namnet.

Jordgubbe för hälsan
Jordgubbar som faktiskt blir nyttigare vid process- särskilt frysning, innehåller bland annat järn, vitamin C, kalium, magnesium, fosfor, kalcium, jod och karotener. Jordgubbar innehåller dessutom en mängd antioxidativa ämnen, särskilt polyfenoler. Den totala halten antioxidanter är 5-10 gånger högre i jordgubbar än i äpple. De rödaste bären innehåller flest antioxidanter. Jordgubbar är även en rik källa på ellagsyra som visat en kraftfull anticarinogen mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupen.

Jordgubbar på Brunneby
Jordgubbarna som vi använder i våra produkter kommer från olika odlare. Vår största leverantör är Gunnar Lennartsson i Röaby, Blekinge. Vi pressar också jordgubbar från Småland och Västergötland, samt Ulvagubben i Uppsala.

Informationen kommer från www.pom.info,  www.svensktsigill.se