Havtorn

Hippophae Rhamnoides

Historik
Havtorn är en pionjär växt – en av de första som började växa efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. Växten är mycket härdig och tål både torka och kyla och finns vildväxande i Europa, Ryssland och Asien men även på andra platser runt om i världen. Havtorn tillhör familjen Elaeagnaceae och är en stenfrukt. Bären är små och färgen varierar från gul till röd. De färska bären har en mycket syrlig och exotisk smak, ibland kallas de för “Nordens passionsfrukt.”

Det latinska namnet är Hippophae Rhamnoides, Hippo betyder häst på grekiska och Phao betyder skina. Förr menade man att havtorn gav hästar skinande päls.

Olika sorters havtorn
Arten Hippophaë rhamnoides är vanligast inom kommersiellt syfte. Förutom den arten finns det ca 7 andra Havtornsarter och en uppsjö av underarter. I handeln finns många olika sorters havtornsbuskar. Det finns bland annat ryska, tyska, baltiska och finska plantor. Havtorn är en tacksam växt att förädla. Romeo & Julia är ett exempel på en förädlad sort som blivit populär i Sverige. Terhi, Tytti och Tarmo är tre finska sorter som ger stora skördar och trivs bra i Nordiskt klimat.

Havtorn för hälsan
Havtornbären har stigit enormt i popularitet de senaste åren. Fler och fler upptäcker bärens fantastiska egenskaper.

Informationen kommer från www.myhavtorn.com, www.slu.se