Blåbär

Vaccinium myrtilus

Historik
Blåbär tillhör släktfamiljen Ericaeae och är släkt med bland annat lingon och tranbär. Bären har vanligtvis en ljusblå vaxhinna, de bär som saknar hinnan är svarta. Förr i tiden kallades de för skomakarbär.

Blåbär är vad man kallar en nyckelart i vårt ekosystem, växten täcker ca 17% av Sveriges yta och har stor betydelse för andra arters överlevnad. Björnar kan otroliga mängder blåbär, bär utgör ungefär hälften av björnens energiintag. Andra djur som tycker om bären är t ex räv, grävling och många fåglar.

Förr användes blåbären som medicinalväxt mot bland annat dysenteri. Bärsaften använde man till utvärtes behandling av sår och utslag. Torkade blåbärsblad användes för att behandla urinvägsinfektioner. I Sverige har vi ätit blåbärsoppa som mellanmål i många decennier nu.

Blåbärssorter
Det finns ca 450 arter inom släktfamiljen. Amerikanska blåbär är en art inom familjen skogsbär. De amerikanska blåbären skiljer sig betydligt från svenska till både storlek och smak.

Blåbär för hälsan
Blåbären är som nyttigast att äta direkt från busken i skogen. Vilda blåbär är dessutom nyttigare än odlade bär, de innehåller fler antioxidanter. Bären är nämligen PH-känsliga och temperaturkänsliga, därför är de som nyttigast nyplockade.

Blåbären innehåller serotin som påverkar hjärnan, det motverkar bland annat depression. Torkade blåbär är bra mot diarré och bladen har en blodsockersänkande effekt.

Informationen kommer från livsmedelssverige.se, alternativmedicin.se, kurera.se.