Äpple

Malus domestica

Historik
De odlade äpplesorterna i Sverige härstammar från vilda arter, till exempel Vildapel (Malus silvestris). Vildapel förekommer i nästan hela Europa, den ger ofta små och sura frukter. Äpple har funnits länge i Sverige. Vid utgrävningar i Alvastra, Östergötland fann man ett förkolnat äpple som daterades till 2500 år f. Kr.

Äpplesorter
Äpple är en av de mest odlade frukterna. I norden finns det över tusen beskrivna äpplesorter. Oranie och Åkerö är exempel på gamla och tåliga äpplesorter. Under 1960-talet lanserades ett antal nya sorter. Alice, Katja, Sylvia, Aroma och Kim är exempel på dessa sorter. De togs fram efter de stränga vintrarna på 1940-talet som reste intresset för tåliga sorter. Idag ligger Aroma och Alice på topp tio-listan hos yrkesodlarna.

Äpple för hälsan
Äpple innehåller fytokemikalier, till exempel fenoler och flavonoider. De är lagrade framförallt i skalet. Fytokemikalier ingår i fruktens egna immunförsvar och skyddar den mot angrepp av virus och bakterier. För människan förbättrar fytokemikalierna kroppens försvar mot bland annat hjärtsjukdomar och cancer.

Röda äpplen har färgämnet antocyanin i skalet, det finns även i bland annat blåbär och svarta vinbär. Antocyanin är en grupp färgämnen som ger röda, orange, violetta och blå färger. Antocyanin är en antioxidant. Antioxidanter är ett samlingsnamn på ämnen som har förmågan att fånga upp och oskadliggöra fria syreradikaler som bildas i kroppen.

Gröna äpplen har färgämnet katechin i skal och fruktkött. Katechin är även det en antioxidant, det finns också i grönt te. Äpple fermenterar i magen och skapar nyttiga bakterier. Forskning har visat positiv effekt mot tarmcancer.

Äpplen på Brunneby
Äpplen som vi använder i våra produkter kommer från många privata trädgårdar i Östergötland, samt från odlingar runt Huskvarna.

Informationen kommer från Våra äpplesorter av Anton Nilsson, allkorn.se och karnhuset.com.