Must-SM 2022 på Brunneby

Vi är väldigt stolta och glada över att Must-SM hålls på Brunneby i år!

Hela 90 olika äppelmuster från 30 musterier,  tävlar om att bli Sveriges Bästa Must i år. Jurybedömningen går av stapeln den 24 &25 november. Alla muster som tävlar blindtestas av juryn. Musternas kvalitet bedöms, som utseende, doft och smak. Utifrån bedömningen får musterna olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme.

Självklart är även Brunneby med och tävlar, i år ställer vi upp med vår fantastiska sortrena Rubinola samt Kulturmust som är en blandning av Ingrid Marie och Gravensteiner.

Om arrangören Svenska Musterier: I maj 2014 bildades den nationella ideella föreningen Svenska Musterier i Kivik. Platsen för bildandet föll sig naturligt, eftersom 80 procent av Sveriges äppelodlingar ligger just på Österlen i trakten kring Kivik.MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta mustens roll i Sverige. MUST-SM är event för att höja äppelmustens status som fest- och måltidsdryck, och för att främja användning av kvalitetsmust.

Läs mer om Must-SM här!

 

Obs! Must-SM är inte en publik tävling.